Kvällsskiften har börjat!

Detta är helt sjukt egentligen, men nu är jag redan halvvägs genom första delen av praktiken! Jag har därmed bara fem veckor kvar på the Inn, därefter ska jag börja på Cedrics Tavern och The Bistro här på Biltmore så då blir det lite nya erfarenheter och upplevelser. Jag ser fram mot det men är samtidigt lite nervös för hur det kommer att vara där med tanke på den höga ”standard” som människorna på the Inn satt. Jag känner mig verkligen som en i gänget där nu vilket är jättekul, och jag får redan höra att jag kommer vara saknad ”när jag går vidare”.

I fredags var det ”Employee appriciation day” så då åkte en Coffee truck runt på området under dagen och varje anställd fick beställa lite finare kaffe mm från dem. De två tjejerna i vita rockar här är två av mina fina kollegor!

När jag började på the Inn så jobbade jag från kl 7 på morgonen till kl 14. Den van/bil som hämtade mig på morgonen då avgick från mitt boende kl 6.25 så larmet ringde redan kl 05.30. Sedan ett par veckor tillbaka nu då jobbar jag dock kvällsskift, så nu börjar jag kl 15 på dagarna och slutar kl 22 eller 23 beroende på hur mycket det är att göra. Har jag hunnit med allt som står på min ”att göra-lista” (den som gör inventeringen på morgonen är i princip den som skriver upp vad som ska göras under dagen) så kan jag åka hem med en van som går kl 22.20. Om jag inte är klar med allt så går det en van kl 23.15 också, likaså om det är mycket att göra för den som jobbar på ”the line” (dvs där vi lägger upp alla desserter på tallrikar vartefter beställningar kommer in) så kan jag stanna och hjälpa till att stänga om det önskas.

Honey vanilla crême brûlee, en av desserterna som vi serverar.

Mina fyra första dagar på kvällsskiftet spenderade jag tillsammans med två ordinarie tjejer på just ”the line” vilket var superkul! Det är en del av konditor-världen som jag inte har någon erfarenhet av alls i princip så det var lärorikt. Nu testade jag ju på det under lågsäsong, men tyckte ändå att det vid ett par tillfällen krävdes lite högre tempo för att få ut alla desserter i tid (vi har, enligt Forbes lista, 7 minuter på oss att få ut en dessert från det att den beställs).

”Sweet treat plate” anyone?

Nu vet jag mycket mer om hur den positionen fungerar, men också positionen ”prep” som på kvällstid innebär att du i princip jobbar som du gjort på morgonskiftet (dvs bakar, kokar sylt, ”preppar” diverse saker etc), men att du hela tiden är beredd på att kanske behöva springa över till ”the line” för att hjälpa till om det kommer in många beställningar på en gång. Det är även den som är på ”prep” som tar instruktioner från servitörer tex om det skulle behövas mer bröd/frallor mm. Det bästa med kvällsskiftet är nog dock att jag i princip jobbar helt själv större delen av kvällen.

Mud cookie med saltkola, chokladtryffel och frystorkade hallon, made by yours truly!

Hur mycket jag än älskar att ha alla fina pastry-tjejer omkring mig där på the Inn så har jag alltid tyckt om att jobba självständigt. Och i och med att pastry-avdelningen är rätt liten utrymmesmässigt så är det väldigt skönt att vara själv. Du är ju aldrig helt ensam då det säkert är en 6-8 andra kockar i culinary (de som lagar maten) som jobbar samtidigt plus 3-4 diskare på två olika positioner i köket, 2-3 personer som jobbar med room service (de ”bor grannar” med pastry-delen av köket så de ser vi rätt ofta), ett antal servitörer som tar upp beställningarna, de sk ”runners” som är de som faktiskt serverar maten åt gästerna, plus att det även springer 1-2 bartendrar nere i köket också. Så ja… du är definitivt aldrig riktigt ensam!
Köket lever verkligen upp under service, för att sedan helt stanna av så fort sista måltiden är serverad. Desserter är ju dock det som går ut sist så vi inom pastry är i princip alltid de som blir klara sist också vilket är rätt logiskt. Lagom när culinary börjar packa ihop så har vi kanske några bord kvar, och det är även då som städarna börjar dyka upp och diskarna börjar se slutet på kvällen då också.
Väl hemma sen så är brukar jag bara äta lite innan jag hoppar i säng rätt så snabbt. En annan fördel med att jobba kväll är ju att jag inte behöver sätta något larm! Jag vaknar ändå rätt skapligt runt 9-10, och då hinner jag med något litet ärende eller kanske en promenad innan jobbet.

Rester från en av kvällarna i veckan. Överblivna kantbitar efter att jag skurit till våran ”chocolate peppermint ice cream sandwich”. Mot slutet av kvällen delar kökspersonalen på det som blivit över.

Det händer lite nu när det gäller boendet! Idag åkte en av de chilenska tjejerna hem efter att ha varit här i tre månader. Känns lite konstigt att bara vara fyra stycken i lägenheten nu ett par dygn. På torsdag åker nämligen de andra två chilenska tjejerna hem också, så då är det bara jag och en tjej till kvar. Hon ska dessutom också sluta i april så framåt april/maj har jag nog fått fyra nya kompisar att dela lägenheten med! Lär säkert bo själv också ett litet tag. Igår gick vi alla tillsammans igenom mat etc som de lämnar efter sig, och som jag och den tjej som blir kvar kan dela på. Vi städade ur alla skåp, kylskåp mm vilket kändes skönt, och sen beställde vi pizza via Uber Eats och satt och pratade skit en stund.

Jag har varit ledig nu ett par dagar, och igår var jag på Walmart och handlade lite mat mm. Förvånas av och irriterar mig fortfarande på deras pack-system där. Det är kassören/kassörskan som packar åt dig, och påsarna hänger på en karusell precis bredvid kassan. Sen packar de typ en eller två saker per påse (plastpåse) också, så häromveckan tex så fick jag totalt 15 (!) påsar. Allt detta kunde jag enkelt packa om i mina två tygpåsar och min ryggsäck som jag alltid har med mig när jag handlar. Packar alltid om innan jag lämnar butiken. Önskar att de kunde packa i de påsarna direkt men det är svårt då det inte finns någon bänk el ngt att ställa allt på under tiden de packar.

Såhär ser ”pås-karusellen” ut vid kassan på Walmart. Just denna gång bad jag dem faktiskt packa i mina påsar då jag handlade väldigt lite. Fick en väldigt förvånad blick tillbaka…

Idag har vi sagt hej då till den tjej som åkte hem, och sen tog jag en promenad till en second hand-butik här i närheten där all vinst går till ett ”Animal rescue”-ställe. Hittade ett diskställ, en lite skojig skylt och en dörrkrok för totalt $8. Vår diskmaskin här är fortfarande sönder (väntar på besked om den) så nu blir det lite lättare att torka disken när vi har ett ordentligt ställ.

Häromdagen bokade jag även biljetter till en Easton Corbin-konsert i Franklin som ligger ca en timmes bilresa från Asheville! Ska gå tillsammans med en vän och hennes dotter och det ska bli SÅ kul!

Imorgon jobbar jag igen, men på torsdag så anordnar Biltmore en tur för oss till ”Biltmore west” som är den del av egendomen där de odlar grönsaker, föder upp djur för kött mm. Ska bli kul att se den delen! Lovar att ta bilder och skriva om det i nästa inlägg! Nästa torsdag, den 16/3, anordnar de dessutom ”Axe throwing” för oss J1-visas, dvs yx-kastning. Aldrig testat så det ska bli kul!

Nu ska jag dock försöka få till en tacopaj till middag innan det blir en filmkväll i soffan tror jag!

Annons

En reaktion på ”Kvällsskiften har börjat!

  1. Spännande att få testa så många olika arbetsuppgifter och placeringar. Det verkar som att Biltmore verkligen tar det på allvar och vill göra det bästa av det. Toppen!
    Hoppas dom nya rumskamraterna blir trevliga och att det kommer att fungera bra.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s