Servsafe-kurs och social security card

Till att börja med så vill jag säga ”Välkommen” om det är några nya läsare som dykt upp! Anledningen till det är att idag så publicerades en intervju med mig på Swiss Education Groups hemsida (de som rekryterar elever till Culinary Arts Academy i Schweiz). Till er nya: scrolla ner så hittar ni fler roliga inlägg, både recept samt hur min resa började! Jag kommer skriva på både svenska och engelska här.
Intervjun hittar ni här.

Våren har börjat dyka upp här…

Ännu en vecka har gått, och jag tycker att jag blivit ännu mer bekväm och självgående i köket! Misstag gör jag fortfarande, som igår tex när jag skulle kandera lite apelsinskivor. Jag var helt säker på att jag bara behövde göra ”a simple syrup” dvs smälta sockret i vatten (jag vet, såhär efteråt så är det ju självklart att så inte är fallet men där och då var jag säker) så jag gjorde det och började sen doppa skivorna. Som tur var så var Rachel där och frågade hur länge jag hade kokat vattnet och sockret, och kunde därmed korrigera allt innan jag hann doppa alltför många skivor. Just då kändes det lite pinsamt, men än en gång så svarade hon bara ”It’s ok, no worries, just keep boiling that water a little longer!”. Sagt och gjort, och en stund senare åkte skivorna in i en av ugnarna. Just i den ugnen (en lite nyare convection oven) torkas verkligen skivorna ut, och ”bakas” inte som de skulle göra i den ugnen vi har närmast vår arbetsstation. Det tar dock väldigt lång tid, så trots att vi satte in de två plåtarna vid ungefär 8 på morgonen så var de inte klara när Leilani gick hem vid kl 18! Och eftersom de använder de ugnarna även nattetid så togs plåtarna ut, plastades in, märktes med ”need to be finished” och sen satte vi in dem i ugnen igen i morse. Mycket arbete för bara lite kanderade apelsinskivor men bra blir det! Även idag gick inte allt helt smidigt heller. När jag skulle koka karamell så tappade jag uppmärksamheten på kastrullen under ett par minuter och det hann då koka över lite grann (en aning irriterande då jag vet att allt stiger till en början för att sen lägga sig och koka på samma nivå länge). Men även då var inställningen att ”sånt händer” ungefär. Jätteskönt. Idag gjorde jag även vaniljglass! Sjukt smidigt med en större glassmaskin, önskar att jag hade en sådan hemma även om det är lite ”pilligt” att göra rent den då den först ska sköljas ur med varmt vatten, delar ska plockas av, diskas och smörjas in. Sen ska även själva trumman där glassen snurras skrubbas ren och desinficeras. Men nu står i alla fall tre stora lådor med nygjord vaniljglass i frysen på the Inn, redo att serveras med bla våra double chocolate chip cookies!

Med vårkänslor kommer glass?

I måndags var det dags för ServSafe-kursen. ServSafe är en kurs i matsäkerhet i princip, olika sjukdomar som orsakas av bakterier, virus eller dålig hygien tex. Det låter kanske inte jätteintressant men det är en otroligt viktig del då felaktig hantering av oss i köket kan i absolut värsta fall leda till döden för en kund. Här måste alla köksanställda gå en kurs vart femte år. Vi hade HACCP (uttalas ”hassap” och står för Hazard Analysis Critical Control Point) som en del av utbildningen på CAAS så många delar var ju bekanta. Men det var verkligen bra för mig att få en liten påminnelse, och även se hur det fungerar här. Det är väldigt många avdelningar som är inblandade här kan jag säga… Känns som att det är betydligt fler än i Sverige. Kursen avslutades med ett 90 frågor långt prov på eftermiddagen och resultatet får vi reda på om ca en vecka. Chef Dana sa ju tidigt att jag inte har någon som helst press på mig, och att detta var mer ett extra träningstillfälle. Men givetvis hoppas jag att jag blir godkänd.

Kontoret ligger i ett område med mängder av andra kontor såsom läkare mm.

Dagen efter provet så blev jag och en av mina rumskompisar upphämtade av en av Biltmores HR-anställda. Då bar det av till Social Security Administration Office för att fixa med våra social security-kort. Ditt social security-nummer här i USA är som våra personnummer i Sverige, och vi kommer behöva ett sådant nummer inte bara för administrativa saker inom Biltmore, utan också för att kunna betala skatt etc. Jag har aldrig sett ett sådant kort så det blir intressant att se det sen när det dyker upp i brevlådan!

Jag och en nyfunnen vän gick ut och åt häromkvällen. Hittade Montford Rooftop Bar. Magisk solnedgång med Blue Ridge Mountains i bakgrunden!

Denna vecka är förresten min sista vecka på morgonskiftet! Efter min resa till New York City nu söndag-onsdag så kommer jag börja arbeta på kvällarna istället, och då är det 15-22 som gäller. Även om jag trivs bättre med morgonskift så ska det bli väldigt kul att få arbeta på ”the line” och vara med och lägga upp allt på tallrikar etc vartefter beställningar kommer in. Det skiftet kommer säkert kännas väldigt annorlunda då man kommer att få springa mellan vår arbetsstation och den station som allt serveras ifrån. Jag har varit där några gånger, och såhär direkt så upplever jag det lite rörigt men det kommer säkert kännas mer logiskt när jag väl börjar jobba där.

Vinet är inhandlat!

Kommande helg åker jag som sagt till New York City! Jag har ju satt min fot i närheten där i alla fall när jag bytte flyg samt bodde på hotell en natt på Newark Airport på vägen hit till Asheville. Men denna gång ska jag ”rätt in i smeten” för att hälsa på en vän som jag känt sedan barnsben och det ska bli väldigt roligt! Dels att få se lite av staden, men kanske främst för att träffa henne och se hur hon bor här i USA. Jag har köpt lite vin från Biltmore som jag ska ta med, och sen har jag en snäll rumskompis som lånar ut hennes lite mindre resväska då jag bara har två väldigt stora med mig. Så på söndag ringer klockan kl 04.30… Usch, men jag får i alla fall en extra dag i NYC!
När jag kommer hem sen så är det bara två veckor kvar tills tre av mina rumskompisar åker hem… Känns så sjukt konstigt. Redan liksom? Men de ska hem och fortsätta studera i Chile, så kvar blir jag och en tjej till. Det kommer dock garanterat nya rumskamrater, men jag skulle gissa att det dröjer till kanske skiftet april/maj. Återstår att se helt enkelt. Den fjärde rumskamraten letar dessutom lägenhet då vem vet, det kanske bara är jag som bor här några veckor, haha.

Avslutar med en bild på vår dessert ”Chocolate gateau”!

Nu är det dock dags för mig att börja dra mig mot sängen, kika på någon serie innan jag sluter ögonen och inväntar morgondagens prövningar. Vad jag vet hittills så står färdigställande av min sk ”small bite” (små ”kakor” med kola och chokladganache) på schemat samt förbereda ytterligare lite ”dining room butter” (kryddsmör som vi vispar upp och gjuter i silikonformar). Tillkommer säkert något mer också.

Vi hörs igen när jag kommit hem från mitt äventyr i NYC!

Annons

En reaktion på ”Servsafe-kurs och social security card

  1. Så intressant att höra ifrån dig. Är med dig i tankarna. I morgon åker vi till farmor. Önskar dig en trevlig resa och samvaro med kompisen.
    Kram från Essy

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s